Σύνδεσμος Σύμβουλων Επιχειρήσεων Β.Α: Να καταργηθεί ο περιορισμός των 200.000 ευρώ ως μέγιστο ποσό δωρεάν επιδότησης

Ο Σύνδεσμος Σύμβουλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου μέσα από πρόσφατη ανακοίνωση του κάνει λόγο για το μείζονος ενδιαφέροντος θέμα που έχει προκύψει με το όριο deminimis στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Παρατίθεται η ανακοίνωσή του:

Ήδη από την προδημοσίευση των δύο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων στον τουρισμό και σε λοιπούς κλάδους της οικονομίας είχε τεθεί το ζήτημα της ειδικής αντιμετώπισης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αφού άλλωστε η ίδια η προδημοσίευση προέβλεπε δωρεάν επιδότηση 45 έως 50% αλλά με ένα πρόσθετο μπόνους 10% για επενδύσεις σε μειονεκτικές ή απομακρυσμένες περιοχές. Για αυτό και χαιρετίσαμε με ενθουσιασμό το γεγονός ότι στην οριστική προκήρυξη των προγραμμάτων στις 18 Δεκεμβρίου 2023, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είχαν συμπεριληφθεί, μαζί με αρκετές άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως π.χ. η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, στις περιοχές που οι επενδύσεις τους δικαιούνται την πρόσθετη επιχορήγηση κατά 10%. Θεωρήσαμε δε την αναφορά στο μέγιστο ποσό επιχορήγησης ανά επένδυση που ανέφεραν οι προκηρύξεις αυτές στις 200.000 Ευρώ, ως απότοκο του γεγονότος ότι αυτό ήταν το όριο του καθεστώτος de minimis από το οποίο υποστηρίζονται τα δύο αυτά προγράμματα τη στιγμή της προκήρυξης και ότι με τροποποίησή τους εντός  του έτους 2024, οπότε και από 1ης Ιανουαρίου ισχύει το νέο όριο de minimis 300.000,  θα υπάρξει διόρθωση ως προς το μέγιστο ποσό επιδότησης ανά επένδυση.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην 1η τροποποίηση των σχετικών προκηρύξεων που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιανουαρίου, αναγνωρίζεται μεν το νέο όριο de minimis των 300.000 Ευρώ, πλην όμως παραμένει αναιτιολόγητα ο περιορισμός για μέγιστο όριο δωρεάν επιδότησης ανά επένδυση στις 200.000 Ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά το «δώρο» προς τις νησιωτικές και λοιπές μειονεκτικές περιοχές της χώρας της πρόσθετης επιδότησης των επενδύσεων σε αυτές κατά 10% επί του προϋπολογισμού τους εντελώς «άδωρο»! Διότι, ειδικά στον τομέα του τουρισμού που είναι και το σύνηθες, εάν αποφασίσει ένας  επενδυτής στα νησιά μας να εξαντλήσει τον μέγιστο προϋπολογισμό των 400.000 Ευρώ που προβλέπει κατά επένδυση το πρόγραμμα, θα λάβει επιδότηση 200.000 αντί 240.000 Ευρώ που θα έπρεπε με βάση το μέγιστο ποσοστό στην περιοχή (400.000 Χ 60%).

Εμφανίζεται έτσι η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να εμπαίζει τους κατοίκους που η ίδια αναγνωρίζει ότι κατοικούν και επενδύουν σε μειονεκτικές περιοχές, παίρνοντας πίσω με το ένα χέρι αυτό που υποτίθεται τους προσέφερε με το άλλο.

Απαιτούμε επομένως την άμεση νέα τροποποίηση των σχετικών προκηρύξεων, με την κατάργηση του περιορισμού των 200.000 Ευρώ ως μέγιστου ποσού δωρεάν επιδότησης κατά επένδυση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.